Kreatív-hobbi

 
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Kézműves technikák

 
Kicsiknek-nagyoknak
 

 
Ajándékötletek
 
 
 
Gyertyaöntés, díszítés

Gyertyaöntés, díszítés

Saját magunk készíthetünk különböző színű és formájú gyertyákat.Színezhetjük, illatosíthatjuk őket.Többféle technikával díszíthetjük kívül-belül.


Hozzávalók és az öntés menete...

Gyertyadísztítés gyertyafestő tollal

A gyertyaviasz lehet

- méhviasz, a legrégebbi alapanyag. Sokáig ég, viszont nehéz vele dolgozni. Olvadáspontja 65°C.

- paraffin, a leggyakrabban használt viasz. Olvadáspontja alacsony 54°C és könnyű vele dolgozni.

- sztearin, természetes anyag. Olvadáspontja 74°C. A belőle készült gyertya tejszerűen fehér, opálos lesz.

Gyertyaöntés kellékei

Viaszgranulátum, kanóc, öntőforma, hurkapálca, illatanyag, színezőanyag, gyurma. Olvasztóedény (konzervdoboz)

Gyertya öntése - egyszínű, általános leírás*

Készítsük elő az öntőformánkat. Vásárolhatunk kész formákat is, de bármilyen házilag készített öntőforma megfelel (konzervdoboz, alumínium bevonatú doboz, műanyag palackból kialakított öntőforma).

A kanócot rögzítsük a formába. Kössünk egy csomót az egyik végére, majd húzzuk át a lyukon. Gyurmával tömítsük a nyílást, egyébként kifolyhat a viasz. A másik végét kössük rá egy hurkapálcára amit keresztbe helyezünk az öntőformán. Lehetőleg középre helyezzük a kanócot.

Készítsük elő a gyertya alapanyagát. Ha azt akarjuk, hogy a gyertyánk sokáig égjen és illata is legyen, akkor a háromféle alapanyagot keverjük össze (parafint, méhviaszt, sztearint). Kb. 70% parafin, 10% sztearin és 20% méhviasz legyen.

Ezekből az alapanyagokból a sztearint helyezzük egy edénybe (konzervdoboz is jó).

Egy másik edénybe tegyünk vizet és forraljuk fel. Amikor forr, a konzervdobozt helyezzük bele és a vízgőz felett olvasszuk meg a sztearint, amikor kezd olvadni, beletesszük a méhviaszt majd a parafint. Mikor mindhárom megolvadt, színezhetjük színezőanyaggal és illatosíthatjuk illatanyagokkal. Keverjük össze, majd óvatosan öntsük az öntőformába. Ahogy hűl, a gyertya a közepén mélyedés keletkezik, ezt töltsük fel viasszal.

Várjuk meg amíg teljesen kihűl, majd húzzuk ki az öntőformából. Ha nem sikerül, akkor állítsuk az öntőformát rövid ideig forró vízbe. A kanóc egyik végét vágjuk le és kész a gyertyánk.

Tisztítsuk meg edényeinket, de a viaszt soha NE öntsük a lefolyóba mert eltömíti a csöveket!

Gyertyaöntés - többszínű (réteges)

Az előkészítés megegyezik az előzővel. Mikor megolvadt a viasz és beszíneztük a kívánt színre, az öntőformába öntjük az első réteget. Rétegezhetünk vízszintesen és ferdén is. Ha vízszintesen rétegezünk, akkor hagyjuk az öntőformát egyenesen, ha pedig ferdén, akkor eldöntjük olyan szögbe, amilyen ferdére szeretnénk önteni. Hagyjuk ezt a réteget megszáradni, majd jöhet a következő színű réteg. Ha ferdén öntöttük, akkor most a másik irányba döntjük el. Ezt a rétegezést addig ismételhetjük, amíg belefér az öntőformánkba a viasz.

Gyertyaöntés - díszített

Előkészület megegyezik az általános leírással. Viszont ehhez a gyertyához ne adjuk sztearint, mert nem fogjuk látni a díszítést. Két öntőformára van szükségünk. Az egyik legyen kb. 2-3 cm-rel szélesebb mint a másik. A kisebb gyertyaöntő formába kiöntjük a gyertyánkat és hagyjuk megszáradni. Ezután kivesszük az öntőformából, majd a szélesebb öntőforma közepére helyezzük. Öntsünk rá egy kevés viaszt, majd helyezzük be a díszeket (kávészemek, szárított gyümölcsök, szárított virágok, kagyló, csigák, üveggyöngyök stb.) Majd töltsük fel viasszal. Hagyjuk teljesen megszáradni és vegyük ki a formából.

Gyertyaöntés - felvert viaszból

Hógolyóhoz hasonló gyertyákat tudunk önteni. Előkészítés és olvasztás az általánosnak megfelelően. Mikor megolvadt a viasz, egy habverő segítségével felverjük mint a tojásfehérjét. Beleöntjük az öntőformába. Minél tovább verjük ahogy hűl, annál habosabb lesz. Megoldható olyan formában is, hogy a tetejére öntünk felvert viaszt. Érdekes hatásokat tudunk így elérni.

Gyertyaöntés - jégkockával

Lyukacsos sajthoz hasonló gyertyát tudunk készíteni. Az olvasztás megfelel az általánosban leírtnál. Mikor az öntőformába öntjük a viaszt, közben jégkockákat dobálunk bele. Amint szárad a viasz, a jégkockák elolvadnak és helyükön lyukak maradnak.

 

Gyertyakészítés viaszporból

A viaszporból percek alatt készíthetünk mutatós gyertyákat. Egy üvegformába (pohár, váza, kehely, gyertyatál..) állítsuk bele a talpas kanócot, majd szórjuk bele a viaszport és máris kész a gyertya. Érdekes mintákat tudunk készíteni, ha különböző színű viaszporokat öntünk egymásra, egymás mellé. Egy hurkapálca segítségével mintákat is kialakíthatunk a viaszporból

Gyertyaöntés zseléből


Ugyan úgy kell megolvasztani, mint a viaszt. Viszont a zselét célszerű üvegformába önteni mivel csak így érvényesül az áttetszősége. A zselé öntésénél a talpas viaszos kanócot használjuk mivel a másik behelyezése körülményesebb. A talpas kanócot csak az üvegedény aljára kell állítani és önthetjük is rá a zselét. Mivel a zselé áttetsző így díszíthetjük minden nem gyúlékony tárgyal. Díszíthetjük kagylóval, fahéjjal (ekkor illatos is lesz a gyertyánk), üvegkaviccsal, glitterport szórhatunk bele...Ha a díszt nem a forma alján szeretnénk elhelyezni akkor rétegesen kell öntenünk és minden réteget meg kell várni amíg megdermed. Olvasztott állapotban keverhetjük a színeket és tetszőleges árnyalatokat hozhatunk létre.

Közvetlenül , nyílt lángon melegítve tűzveszélyes!

 

Gyertyaöntés házilag

Viasz

Hobby vagy kreatív üzletekben többféle színben is válogathatunk a viaszok között. Azonban ha mi magunk szeretnénk a gyertyánkat színezni, színtelen viasztömböt vásároljunk, melyhez színező anyagot keverhetünk.

Tipp: Viaszt mi is készíthetünk magunknak maradék gyertyákból. A régi gyertyáinkat reszeljük le a könnyebb kezelhetőség miatt.


Kanóc

Szükségünk lesz még kanócra. Az üzletek többféleképpen árusítják a kanócokat. Van ahol viaszos és fémtalpas kanócokat kaphatunk és van ahol méterben vásárolhatjuk meg.

Tipp: a maradék gyertyánk lereszelése után az abban lévő kanócot is felhasználhatjuk, vagy akár egy méretre vágott gyertya is belekerülhet a közepébe.


A viasz megolvasztása

A gyertyaviasz megolvasztásához tegyük a viaszt egy tűzálló edénybe (vagy pl. konzervdobozba), ezt az edényt pedig helyezzük egy vízzel teli fazékba és a vizet forraljuk fel. Ha színtelen viaszt vásároltunk, a már olvadt viaszt kedvünkre színezhetjük, vagy akár illatosíthatjuk is.


Öntőforma


Öntőformának használhatunk egy vastag papírhengert (pl. toalett papír hengere, széles ragasztószalag belső karton hengere, alufólia henger, papírtörlő henger stb.). Az aljára helyezzünk egy kartonlapot. Használhatjuk még öntőformának a kiürült gyümölcsleves dobozokat, melyeknek a tetejét levágjuk.

Tipp: A forma aljára helyezhetünk kavicsokat, kagylókat, gyöngyöket, száraz virágszirmokat, száraz leveleket vagy bármit, ami szép dísze lehet gyertyánknak.
A megvásárolt kanócot kössük rá egy hurkapálcikára (vagy egy ceruzára), a pálcát fektessük keresztbe a forma nyílásán és engedjük bele a formába. A kanóc másik végét vezessük ki a forma másik végén, középen, majd egy pár csepp viaszt csepegtessünk ide. Várjuk meg amíg az a kicsi viasz megszilárdul. Ezzel megakadályozzuk a viasz kifolyását.

Tipp: a kanóc aljára ráhúzhatjuk az elégett teamécses kerek kis fém talpát, vagy akár egy gémkapcsot, melyek lehúzzák a kanócot.


A viasz kiöntése


Ha a viaszunk megolvadt, színezés esetleg az illatanyagok hozzáadása után óvatosan öntsük a formába a viaszt. A viasz megszilárdulása és kihűlése után szedjük le az öntőformát a kész gyertyánkról. Papírhenger használata esetén állítsuk vízbe és szépen leázik a gyertyánkról. Egy gyertya kihűlési ideje kb. 10 óra, ez persze a gyertyánk méreteitől függően változhat. A kilógó kanócvéget egy centire vágjuk vissza. Ha ettől hosszabb, előfordulhat hogy füstölni fog.

Tipp: Ha többszínű gyertyát szeretnénk, akkor meg kell várnunk az egyes rétegek megszilárdulását, és csak utána öntsük rá a következő réteget.


Zselégyertyák


Színes és színtelen gyertyazselét szintén hobby vagy kreatív üzletekben lehet kapni. Ezek a gyertyák állagukban és látványukban is különböznek a hagyományos viaszgyertyáktól. A zselét felhevítve (úgy mint a viaszt) olvasszuk meg. Ugyanúgy színezhető és dekorálható mint a viasz. A megolvadt zselét valamilyen szép dekoratív üvegpohárba vagy más üveg formába érdemes önteni, mivel így nyújt szép látványt. Ha szeretnénk még tovább szépíteni a gyertyánkat, az üveg falához közel helyezzünk el szárított gyümölcsdarabokat, szép kavicsokat, üveggyöngyöket, kagylót stb.) A kanócot a viasz megdermedése után helyezzük el a gyertyában úgy, hogy egy tűvel megszúrjuk a helyét és utána beletoljuk a kanócot.

Tipp: Ha a gyertyánk nem olyan lett mint szeretnénk, a zselé újra felhasználható. Színátmenetet érhetünk el, ha a még meleg viaszra öntjük a következő réteget.

 

Különleges gyertyaöntés

Különleges gyertyákat készíthetünk jégkockák és a fagyasztó segítségével. Olyanok lesznek, mint a svájci sajt, tele dekoratív lyukakkal. Ha kíváncsi vagy mi jön létre, ha a jégkockákat forró viasszal komináljuk, olvasd el a cikkemet!

Alapanyagok:
- hobbi boltban vásárolható gyertyaviasz, vagy maradék gyertyacsonkok, lehetőleg színesek
- 1 egész gyertya (ez lesz a "kanócunk")
- üvegtál az olvasztáshoz
- műanyag (mikrobiztos) forma, vagy tálacska
- jégkockák
- zacskó, húsklopfoló

Először is az üvegtálban olvasszuk meg a maradék gyertyadarabkákat. Ügyeljünk rá, hogy a viasz nagyon forró lesz, nehogy baleset érjen bennünket!
Az üvegtálból szinte lehetetlen lesz eltávolítani a maradék viaszt, ezért ne a legszebb tálat válasszk, olyan használjunk, amit esetleg ki is dobhatunk később.

A formába, vagy tálkába öntsünk (nagyon óvatosan!) egy kis forró viaszt! Állítsuk bele az egész gyertyát (méretre is vághatjuk). Ez lesz majd a kanóc és ez adja majd a gyertya alapját.

Ezután a zacskóba helyezzük bele a jégkockákat, és törjük össze kissé a húsklopfolóval.
A jégkocka darabkák alakítják majd a lyukakat a gyertyánkon.
A jég darabkákat tegyük a formába, a beleállított gyertya köré.A kissé már kihült viaszt öntsük a jégre! Körübelül annyit, hogy a beleállított gyertyaszál vége még kissé kiálljon a folyadékból.

A tálat tegyük be a fagyasztóba néhány percre! A viasz a hidegben megszilárdul, ám a jégdarabok a forró viasz hatására megolvadnak. Így keletkeznek a sajtszerű lyukak a gyertyánkban.
Amikor a viasz már megkeményedett a hűtőben, egy kés segítségével vegyük ki a kész művünket a formából és már készen is vagyunk

Gyerekekkel ne végezzük a gyertya-gyártást, mert a forró viasz nagyon balesetveszélyes!
Az olvasztás során ne hagyjuk felügyelet nélkül a mikrosütőt, a viszt ne hagyjuk túlmelegedni!

 
 
Társalgó
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Vendégkönyvem

 

 

Saját kreatív fotógaléria

 
Fotók
 
Itt voltatok
Indulás: 2007-06-11
 

 
látotagó olvassa a lapot.
 
Még év, hónap, és nap van hátra eddig:12/24/2007
>
 
 

Vonatozzunk együtt a gyereknapon! Robogjatok Budapesten vagy Balatonfenyvesen, vagy készítsetek kisvonatot a Mesetárban!    *****    Filmes hírek és kritikák lelõhelye. ÚJ oldal, ami filmekkel és színészekkel foglalkozik. Nézz be most és máskor is!    *****    Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról | Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról    *****    HAMAROSAN - DOVE CAMERON RAJONGÓI OLDAL - HAMAROSAN - DOVE CAMERON RAJONGÓI OLDAL - HAMAROSAN - DOVE CAMERON    *****    KÖNYVAJÁNLÓK - ha nem tudod mit olvass, itt találhatsz hozzá inspirációt - BOOKISLAND    *****    Loki rajongók! Fan Fiction és egyéb történetek! Gyere és olvass nálam kedvedre! Ha tetszik, claim loyalty to me! (Loki)    *****    Ayang - Avagy milyen is a világ az én szememmel    *****    LÉGY A MAGAD ASZTROLÓGUSA és segíts másoknak is az asztrológia tanaival!    *****    Társszerkesztõket keresek a dakotajohnson.tk újranyitásához.Ha érdekel és szeretnél jelentkezni kattints a részletekért!    *****    Április 22. a Föld napja! Az ünnep alkalmából cifraszûrös juhászlegény vár benneteket a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Egy jégkorong-rajongó lelkészgyakornok lány blogja - ha van kedved, nézz be, szeretettel látlak :) Gréti    *****    Minden Kedves látogatómat szeretettel várom Asztrológia oldalamon, ahol az oktatás INGYENES, az elemzés BECSÜLET-KASSZÁS    *****    Ayang Avagy milye is a világ az én szememmel    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    BOOKISLAND -> A könyvek birodalma elvezet a képzeletünk világába! <- BOOKISLAND    *****    KUTYA VS MACSKA, MELYIK AZ OKOSABB? SZAVAZZ! FÉLSZ A ROBOTOKTÓL, VAGY SEM? MONDD EL! KUTYA VS MACSKA!KUTYA VS MACSKA!!!!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Online Gyermekáruház és bababolt Több ezer termékkel olcsón, országos kiszállítással!    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha